Апостил от чужбина

Апостил от чужбина

Сигурно ви стряска мисълта, че имате документ, който трябва да получи Апостил от чужбина

Много хора дори не са чували думата Апостил и не знаят какво означава. За други не е така непозната и вече знаят кои български институции заверяват документи с апостил.

 

Обаче, когато документа не е от България, ситуацията е по-комплицирана, защото българските органи не могат да проверят автентичността на чуждестранните документи. По тази причина всяка държава сама извършва автентификация на документа, която е издала и в последтвие го удостоверява с Апостил.

 

Апостилът е универсален вид удостоверяване на автентичността на документа който може да бъде поставен само на документи, които са издадени в страна, подписала Хагската конвенция. За да разберете дали вашият документ може да получи заверка Апостил, разгледайте списък на държавите подписали Хагската конвенция от 5 октомври 1961 г.

 

 

Апостил от чужбина - Държави

 

Апостил от чужбина – Държави

Ако държвата, която издава документа ви не фигурира в този списък, начинът на легализация преминава по друга процедура.

 

Накратко, ако ви предстои да извършителегализация с Апостилна документ от чужбина, задължително е да се обърнете към съответния орган в страната по произход на документа.

 

Вида на документа е определящ фактор към кой орган трябва да се обърнете. Във всяка държава има различни звена, които удостоверяват автентичността на документите с Апостил. Те често са министерства, съдилища, централни регистри и нотариуси. Някои от тях предлагат електронна услуга, която значително улеснява процеса и дори е възможно да се сдобиете с Апостил от чужбина абсолютно дистанционно. Но за съжаление повечето институции продължават да работят с хартиен апостил. В тези ситуации трябва да сте подготвени за повече бюрократични изисквания и дълги срокове.

 

Ако имате съмнение дали вашият документ изобщо има нужда да получи Апостил от чужбина, проверете списък на държавите, с които България ими сключен договор за правна помощ.

 

Ако държавата, която търсите фигурира в този списък, това означава, че Българските институции НЕ трябва да изискват заверка Апостил от чужбина.*

 

(* Тъй като има изключителни ситуации, за да разберете дали попадате в тях може да потърсите Агенция АПОСТИЛ ЕООД на посочените контакти.

 

Въпросите Кой?, Къде? и Как? заверява документ от чужбина с Апостил до сега бяха наистина сложни. След като никъде не може да се намери конкретна информация, решихме да систематизираме всичко, на което опитът ни е научил. Предоставяме ви системен модел на координатите и органите, които заверяват документи с апостил, във всички краища на света

 

ЕВРОПА

САЩ

АМЕРИКА

АФРИКА

АЗИЯ

АВСТРАЛИЯ И ОКЕАНИЯ

Полезно

Последни публикации

Преводачески услуги

За нас