Превод на Фарси

Превод на Фарси

ПРЕВОД на ФАРСИ

Превод на фарси и от фарси – професионални преводи от преводачи на агенция „АПОСГИЛ“, одобрени и регистрирани в Дирекция “Консулски отношения” на Министерство на външните работи.

ЦЕНА и СРОК за превод на фарси – по договаряне

превод на фарси
превод на фарси

Фарси (персийски) език

Персийският език (новоперсийски език, фарси е водещият език от иранската група на индоевропейското езиково семейство. Фарси има богата, вековна литературна традиция, включваща признати шедьоври на световната литература. Възниква като продължение на средноперсийския език по време на ерата на ислямизацията на Иран след арабското завоевание и е силно повлиян от арабския език.

Съвременният фарси

Съвременният фарси е разделен на три тясно свързани варианта в три азиатски държави: Иран, Афганистан и Таджикистан. От тях фарси на Ислямска република Иран („западен фарси“ или самият фарси) е най-известният и влиятелен. Източната версия на персийския е представена от един от двата (заедно с пущунския) държавни езика на Афганистан, наречен дари (също фарси-кабули). И третия е държавния език на Таджикистан – таджикски (тоджики).

Фарси е широко разпространен в Иран като роден език на персите (персийско-говорящите иранци). Те съставляват около 58% от населението на страната (повече от 40 милиона души). Малки групи, говорещи персийски, също са често срещани в страните от Персийския залив: Бахрейн, Ирак, Оман, Йемен, ОАЕ.

Фарси – писменност

Писането на езиците фарси и дари е персийската азбука, създадена на базата на арабската писменост, допълнена от няколко знака за звуци, които не се срещат в арабския език. Таджикският език използва кирилицата (въведена през 1939 г., придобива съвременната си форма през 1998 г.).

Любопитни факти за фарси

Персийският език е една от първите три страни в света по разнообразие от поговорки.
Персийският е един от най-богатите и най-разпространените езици в света по отношение на брой и разнообразие от думи.

Не много езици по света имат толкова богат речник и това се потвърждава от 18-томния речник на Dekhhod или енциклопедичния речник на Moin в 6 тома.

Персийският език има способността да съставя 225 милиона думи, което е уникално сред езиците в света.

Персийският е 11-ият най-популярен език в интернет.

Персийският е с един век пред латинския и с 12 века пред английския.

Пет от десетте най-добри поети в света са персийско говорящи.

И накрая, персийският е единственият език, на който можете да използвате 19 глагола заедно и изречението ще има смисъл. Преводът на изречение от този тип е трудна задача, но буквалният превод е нещо подобно: Вървях и го видях да седи, казах, нека да попитам и да видя дали идва или не, но видях, той казва, аз не искам да ходя, искам да спя.

Полезно

Последни публикации

Преводачески услуги

За нас