Превод на Китайски език

Превод на Китайски език

Превод на китайски и от китайски език – професионални преводи от преводачи на преводаческа агенция „АПОСТИЛ„, одобрени и регистрирани в Дирекция “Консулски отношения” на Министерство на външните работи.

ЦЕНА и СРОК за превод на китайски – по договаряне

превод на китайски
превод на китайски

Интересни факти за китайския език

Китайският се смята за един от най-популярните езици в целия свят. От древни времена на човешкото съществуване този език е класифициран като сложен език. Това е така, защото езикът е останал непроменен във времето. Ако все пак решите да се заемете с изучаването на такъв екзотичен и необичаен език, тогава тази статия ще ви разкрие някои интересни факти за китайския език.

Какво е особеното на китайския език?

Както всички вече знаем, всеки език има свои собствени характеристики и китайският не е изключение. Никой няма да спори, че този език е доста интересен и уникален. Ето някои от характерните му свойства:

Фонетична система. Състои се от комплекс от гласни и съгласни и четири сричкови тона. Много зависи от интонацията, тъй като повечето думи са еднакви в правописа, но в зависимост от интонацията и произношението имат различни значения. Доста често това обезсърчава хората, които искат да учат китайски.


Йероглифи и писменост при превод на китайски

Йероглифът е сричка, а думите могат да се състоят от няколко срички или една. Най-често срещаният вариант са двусрични думи, тоест думи, състоящи се от чифт йероглифи. Интересен факт е, че много китайски фамилни имена се състоят само от един знак. Като цяло йероглифите имат около четиридесет хиляди знака. Но не се страхувайте – за да разберете и да общувате с носителите на китайски език, е достатъчно да знаете около две хиляди знака. Когато изучавате китайски, ще срещнете пълна липса на склонения, родове и падежи, както и една и съща конструкция на изречения или фрази.

Пунктуация. Благодарение на йероглифите в Китай изобщо няма препинателни знаци. Това значително ще ускори времето за изучаване на език.


Превод на китайски – диалектни и регионални различия

В Китай има седем диалекта. По правило хората, принадлежащи към различни групи диалекти, не се разбират напълно помежду си, когато общуват.

Решението в тази ситуация е националният език путунхуа. Putonghua е език, който обединява хора от различни диалектни групи. Ако решите да научите китайски, тогава Putonghua е точно това, от което се нуждаете. С негова помощ ще можете да общувате свободно, както и да четете и пишете без никакви затруднения.


Най-запомнящите се факти за превод на китайския език.

Китайският език винаги е бил смятан за най-интересния език в целия свят, за който се носят най-различни легенди и тайни. Нека да разгледаме някои от тях:

Няма китайски клавиатури. Думите се въвеждат с помощта на пиньон – просто въведете думата на латиница и изберете йероглифа, от който се нуждаете, като използвате определен номер;
Като най-трудният език в света китайският е вписан в Книгата на рекордите на Гинес;
Китайският е един от шестте езика на ООН;
В Китай не е обичайно да се отговаря с „да“ или „не“ на тези въпроси. Например на въпроса „Обичаш ли ме?“ китайците отговарят „Обичам“ или „Не обичам“;
поради факта, че носителите на този език са свикнали да различават тоновете от детството си, китайците имат абсолютна височина;
един от жителите на Китай съди създателите на известния китайски речник, защото откри в него повече от четири хиляди грешки;
Днес има голям брой китайски езикови центрове в различни страни, което показва, че китайският е уважаван език в целия свят.
Въз основа на горното не е трудно да се забележи, че китайският език е значително различен от другите езици по света, които всеки е свикнал да среща. Разнообразието от удивителни факти прави китайския език привлекателен и интересен.

Полезно

Последни публикации

Преводачески услуги

За нас