АНГЛИЙСКИ език


от 10 лв./стр. – превод от английски език на български и от български език на английски

ПРЕВОД на АНГЛИЙСКИ език 

Превод от/на английски език – професионални преводи от преводачи на агенция ТрансЛег, одобрени и регистрирани в Дирекция “Консулски отношения” на Министерство на външните работи.

ЦЕНА и СРОК

Базовата цена за превод от английски език на български, както и от български език на английски, е 10 лева за 1 страница.

По БДС една страница съдържи 1800 символа (включително интервалите). Начин на изчисляване: Tools/Word count/Characters (with spaces), резултатът се разделя на 1800.

Срокът за превода от 1 до 100 страници е от 1 до 10 дни и зависи от сложността на текста.

За поръчки над 100 страници срокът и цената са по договаряне.

За бързи и експресни поръчки цената може да се увеличи до 50%

За специализирани текстове с висока степен на трудност цената може да се увеличи до 50%

По-подробна информация относно цените и срокове за превод от/на английски език вижте ТУК

английски език

английски език – знаме

Английски език – история, статистика и любопитни факти

Дори за професионален английскоговорещ, демонстриращ висш пилотаж в използване лексиката на езика ще се намери факт или статистическа цифра, която да изненада.

Съществуват множество известни факти около английския език, а историята и статистиките ще събудят вниманието на всеки.

Ето част от тях:

Английският език се появява в ранно Средновековие сред германските племена, който нахлули във Великобритания след римляните.

До XV век английският език нямал пунктуация.

Английският език се развива повече от 1400 години

Старият английски език е използван още през 5-ти век. Тогава бил част от немския и заимствал от келтските думи.

Оттогава до наши дни английският езикът е изминал много дълъг път, за да се превърне в съвременния английски, който чувате днес!

Миналото на английския език

„English“ е западногермански и широко използван в страни като САЩ, Канада, страните от Британската общност, Нова Зеландия, Австралия и някои бивши колонии. Този език е в топ листата на най-говоримите в света.

Според приблизителна оценка в света той е роден на 380 млн. души. 300 млн. души, го приемат английския за втори език, след майчиния и още 100 млн. души, които са научили английски.

Това е езикът, който се ползва в авиацията, науките, изчислителната техника, политика и туризъм. Той е официален за над 45 страни по света и в други, където липсва статут на официален.

Английският има ключова позиция във всеки аспект от човешкия живот.

История

Историята и съдбата на езика започват в V-ти век пр.н.е. с настаняването на три племена с немски произход по Британските острови.

От настоящите датски и северните германски племена, саксонци и ютени прекосяват Северно море. Племената, които живеели във Великобритания, преди пристигането си и говорили келтски език.

Английската историята може да се раздели на три периода: староанглийски (или англосаксонски, около 1150), Близкия английски език (до 1500) и познатия ни днес съвременния английски език, след XV век.

Богатство и бедност

Има теория, че английският език е така масово употребяван, поради своята простота и уникалност.

Езикът английски е сред най-екстремно развиващите се езици. Нова дума се появява на всяка 98-ма минута в разговорната практика.

Днес 90% от текстовете на английски използват до 1 000 думи. В обикновена ежедневна комуникация е достатъчна да се знаят между 1 500 и до 2 000 думи.

Статистика в английски

Някои приемат английския език за странен. В него съществуват много правила и правопис, които на пръв поглед изглеждат логични, но всъщност не е така. Той заимства думи от всички различни езици и съдържа толкова много думи, които не се произнасят по начина, по който очакваме.

Въпреки леката неудовлетвореност на някои, английският език е изключително интересен!

Към момента, английският е най-говорим и писмен език, използван в света.

English е роден език на 380 млн. души.

Поради глобалното влияние на английски чрез кино, музика, телевизионни и радио програми, науката и Интернет в последните десетилетия, английски се превърна в най-учен езика по света.

Усвояването на английски език е важно за много области и дейности. В множество министерства на образованието се нуждаят от него, най-малко с изходното ниво.

Ето още факти за този вселенски език:

– Той е най-широко използван в света и се говори и пише повече от всеки друг език.

– Броят на британските медии задминат единствено броя на говорещите китайски, но разпространението на нито един език не е по-добро от английски език.

– Повече от 700 млн. души са проучили и знаят английски.

– По света съществуват над 2700 езици, а английският има най-богата лексика. В Оксфордския речник се съдържат 500,000 думи и има около ½ млн. термини. Те не са включени в речниците, сред тях главно с техническо или научно значение.

– ¾-ти от световната кореспонденция е на English.

– Над половината издания с научна или техническа тематика са публикувани на английски.

– 80% от всички компютърни данни са на английски.

– този език е езикът на навигацията, език на въздухоплаването, той езика на християнството и е език на Световния съвет на църквите. Той е вселенски език.

– Петте най-големи новинарски агенции в света (CBS, NBC, ABC, BBC и ТГС), излъчват на английски, за милионите зрители и слушатели разбиращи английски по целия свят.

английски език

английски език

Любопитни факти за английския език:

English се е настанил здраво и трайно в живота и културата ни и изглежда, вече знаем всичко за него!

Ето още топ любопитни и малко известни факти за съвременния език и неговата история, за всички с диагноза „Англомания“.

 1. Английският не на първо място, той е на 3-то място, след испански и китайски в списъка с най-популярният езици в света.
 2. Най-старата дума на английски език е „град“, следвана от думите: лошо, злато, ябълка. Дали има нещо общо с предисторията на Човечеството и Адам и Ева, преди да бъдат прогонени от Рая, става само да гадаем?!
 3. Думата „сбогом“ произхожда от староанглийски и означавала „Бог да бъде с Вас!“.
 4. Приблизително на всеки два часа се добавя една нова дума в английския, както и около 4000 нови думи към речника, с всяка изминала година.
 5. В Нигерия англоговорящите хора са повече, отколкото във Великобритания.
 6. В САЩ се говорят 24 различни диалекта на английски.
 7. Първият английски речник бил съставена през 1775.
 8. Шекспир добави над хиляда нови думи към английския език – много от тях са често срещани думи, като балон, мрачен, самотен и модерен.
 9. Ако обърнете думата „SWIM“ с главата надолу, все ще изглежда, звучи и пише така – SWIM!
 10. Вярвайте или не, има дори дума за думи като тези. Те се наричат ​​“амбиграми“.
 11. Някои думи не се римират с нищо. Такива са: оранжев, сребро, лилаво, месец, девети, пинта, вълк, опус, опасен, маратон, разколебан.

Сигурно вече и Вие сте на мнение, че не е чудно, че е толкова странен и завладяващ този език?!

Навсякъде днес сме наобиколени от английски – бизнес, пътуване, наука, образование, интернет, филми и т.н. Английският обединява хората и дава достъп до най-големите източници на информация.

Ако съществува поне една причина да ползвате английски език, нужни са ви преводи от и на English, то не се колебайте да потърсите професионално съдействие.

Възползвайте се от уникалността на всеки превод и езиковия опит на професионални преводачи.

Само една ръка разстояние ви дели от реализиране на всички планове! Не се бавете. Поръчайте днес!

Обърнете внимание на пълната гама услуги за превод на английски език!